top of page

Lämpö talteen hevosenlannasta

Suunnitteluapua saat HELMET-hankkeesta


Lämmöntalteenottojärjestelmä perustuu lattiarakenteessa kiertävään putkistoon, jossa kiertää neste. Putkisto kiertää alueilla, johon kertyy lämpöä muodostava kuivike- ja lantakerros, kuten kestokuivikekarsinoiden, pihatoiden ja lantalan pohjalla. Putkistoon voidaan tehdä erillisiä lämmönkeruupiirejä, jolloin lämmönkeruu voidaan kohdentaa niille aloille, joille lämmittävää patjaa kertyy. Piirien lämmöntalteenoton määrää voidaan säädellä sulku- ja säätöventtiilien sekä lämpötilan mittauksen avulla.Lämmönkeruuputkisto.


Putkiston säätöventtiilit.Lämmöntalteenottojärjestelmän keräämää lämpöä voidaan käyttää mm. talli- ja asuintilojen lattialämmitykseen tai vesikiertoiseen patterilämmitykseen sekä käyttöveden lämmitykseen järjestelmään liitetyn lämminvesivaraajan avulla. Lämmöntalteenottojärjestelmän avulla kerättävän lämmön määrään vaikuttaa mm. ruokinnan kautta lannan määrä, karsinan koko/patjan paksuus, kuivikevalinta sekä hevosten päivittäisen karsinassa vietetyn ajan pituus. Nyrkkisääntönä on, että viiden hevosen talli on pienin yksikkö, johon järjestelmän rakentaminen on kannattavaa.


Case Pinewood Stables


Pinewood Stables on 80 hehtaarin luomuviljelytila ja 15 hevosen talli Mäntsälässä. Pinewoodin tallissa ollut käytössä lämmöntalteenottojärjestelmä jo vuodesta 2004. Tänä vuonna järjestelmä uudistetaan entistä tehokkaammaksi. Kiertävän putkiston putken läpimittaa on pienennetty ja putkisto kiertää tiheämmin. Myös lämmönkeruupiirien määrää on lisätty kohdennettavuuden parantamiseksi.”HELMET-hankkeen avulla pääsimme seuraavalle tasolle lämmöntalteenotossa ja innokkaana odotan lämpötilojen mittauksia tänä syksynä”, sanoo Tiina Ahlqvist Pinewoodista.


Pinewood Stablesin karsinat ovat 4×4-metrin kokoisia ja niissä käytetään olkea kestokuivituspatjana. Patjat tyhjennetään lantalaan koneellisesti 3-4 kuukauden välein. Energiatehokkuuden lisäksi järjestelmässä on kiinnitetty huomiota hevosten hyvinvointiin sekä työnsäästöön karsinoiden siivouksen helpottumisen myötä.


Lämmöntalteenottojärjestelmä on maltillinen investointi, josta hyöty jää omaan talliin. Lisätietoja ratkaisuista ja suunnittelusta: HELMET-hanke, projektipäällikkö Matti Arffman, puh. +358 44 783 1700, matti.arffman(@)envitecpolis.fi.


HELMET-radio-ohjelmasarjan 3. jaksossa aiheena lämmöntalteenottojärjestelmät. Kuuntele tästä!

(Kuvat: Pinewood Stables)

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page