top of page

Lanta eteenpäin ja käyttöön mahdollisimman kannattavasti

Porukalla rumpukompostori? Tai vähän isommalla biokaasulaitos? Ehkä sittenkin hevosenlanta naapurin maatilan pelloille? Vai kuitenkin poltettavaksi? Mistä vastaanottaja biomassoista valmistetulle lannoitevalmisteelle?


Mietityttääkö, mikä olisi sinulle ja teidän alueellenne paras ja taloudellisin tapa hevosenlannan ja muiden biomassojen, kuten lehmänlannan, ylijäämä nurmen tai biojätteen, käsittelyyn? Tai suunnitteletko liiketoimintaa tai investointia, jonka raaka-aineeksi lanta sopisi?


HELMET Aluemallinnus on sinua varten. Sen avulla etsitään hyvät alueelliset ratkaisut biomassojen käsittelyyn sekä autetaan kysyntää ja tarjontaa löytämään toisensa.


Hevosenlannasta eroon pääsyn suurin haaste on usein korkeat kuljetuskustannukset eli logistiikka. HELMET-hevosenlanta menestystarinoiksi hallituksen kärkihankkeen aluemallinnuksessa pureudumme juuri tähän haasteeseen. Mallinnuksessa hyödynnetään älykästä ohjelmistoa, jonka avulla etsimme vastinpareja:

  • Mihin lanta kannattaa kuljettaa?

  • Miltä toimijoilta kerätä lanta tai muu biomassa samaan kyytiin?

  • Mitä sille tehdään ja kuka?

  • Kenellä lähialueellasi olisi tarve juuri sinun lannallesi?


Kaikki perustuu paikkatiedon hyödyntämiseen. Kun me tiedämme, missä biomassaa on tarjolla ja missä sijaitsee taho, joka sitä tarvitsee, pystymme yhdistämään toimijat ja reitit. Samalla pystymme optimoimaan, mihin paikkoihin uusia investointeja on kuljetuskustannusten kannalta järkevä sijoittaa. Aluemallinnuksen avulla sinä löydät mahdollisimman taloudellisen tavan päästä eroon hevosenlannasta tai tahot, joilta saat hevosenlantaa käyttöösi.


Olet mukana, kun käyt täyttämässä aluemallinnusportaaliimme www.aluemallinnus.fi tiedot syntyvästä lantamäärästä tai muusta biomassasta, kerrot halustasi vastaanottaa biomassoja tai tarjota kuljetuspalveluita biomassojen liikutteluun. Tämä ei sido sinua vielä mihinkään, mutta antaa sinulle mahdollisuuden olla mukana, kun alueesi taloudellisempaa lantalogistiikkaa ja biomassojen hyödyntämistä viedään eteenpäin. Kun täytät tietosi 11.2. mennessä, olet mukana myös kahden 100 euron lähiruokalahjakortin arvonnassa. Lahjakortin kohteet saat valita itse www.ruokaasuomesta.fi -palvelussa toimivista tuottajista.

Ensimmäinen aluemallinnus toteutetaan yhteistyössä AES-kärkihankkeen kanssa seuraavien Etelä-Suomen kuntien muodostamalla alueella: Mäntsälä, Kärkölä, Hausjärvi, Hyvinkää, Orimattila, Pukkila, Pornainen, Tuusula, Hollola ja Lahti. Jos haluat olla mukana ensimmäisessä mallinnuksessa, käy täyttämässä tietosi portaaliin 11.2.2018 mennessä.

Myöhemmin mallinnuksia tehdään eri puolilla Suomea, joten vaikka et toimisikaan noissa kunnissa, tietosi syöttämällä jo nyt varmistat, että saat tiedon, kun teemme mallinnusta sinun alueellasi.


Tai siirry suoraan antamaan tietosi portaaliimme www.aluemallinnus.fi.

Jos sinulla on kysyttävää, voit myös kysyä minulta


Matti Arffman

projektipäällikkö, HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi, hallituksen kärkihanke +358 44 783 1700 matti.arffman(at)envitecpolis.fi

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentarze


Komentowanie zostało wyłączone.
bottom of page