top of page

HELMET Ohjelmasarja

Aito Kajaus toimitti vuoden 2017 aikana ohjelmasarjan Helmet- Hevosenlanta menestystarinoiksi. Kaikki ohjelman jaksot ovat kuunneltavissa podcasteina täällä HELMET -verkkosivuilla. Ohjelmasarjan toimittajana toimii Jussi Hopiavuori.

 

Tarkista Aito Kajaus -kanavan lähetystaajuus täältä tai kuuntele nettiradiosta.

1. jakso: Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -ohjelmasarjan käynnistys

Kuuntele Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -ohjelmasarjan ensimmäinen jakso, jossa projektipäällikkö Matti Arffman esittelee hankkeen tavoitteita ja toteutettavia toimenpiteitä ja Envitecpolis Oy:n toimitusjohtaja Mika Arffman taustoittaa, miten hankkeeseen lähdettiin mukaan. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 24.3.2017.

Helmet 1. jakso
00:00 / 18:22
2. jakso: Hevosenlannan kompostointi

Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -ohjelmasarjan toisessa jaksossa keskustellaan lannan kompostoinnista.  Jussi Hopiavuoren haastateltavana kuullaan Knehtilän luomuviljatilan omistaja Markus Eerolan kokemuksia tuubikompostoinnista ja  hevostallin omistaja Katri Santasalon kokemuksia TalliJussi-kompostorin käytöstä. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 28.4.2017.

Audio Player

Helmet 2. jakso
00:00 / 12:53
3. jakso: Lämmön talteenotto hevosenlannasta

Hevosenlanta tuottaa lantalassa lämpöä, joka on mahdollista ottaa talteen ja hyötykäyttöön. Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -ohjelmasarjan kolmannessa jaksossa kuullaan Pinewood Stables -tallin omistaja Tiina Ahlqvistia ja LVI-suunnittelija Ismo Heinosta. Ohjelman toimittaa Jussi Hopiavuori. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 26.5.2017.

Audio Player

Helmet 3. jakso
00:00 / 12:03
4. jakso: Biokaasun tuotanto ja mädätysjäännöksen hyödyntäminen lannoitteena

Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -ohjelmasarjan neljännessä jaksossa projektikoordinaattori Kari Koppelmäki kertoo Palopuron agroekologinen symbioosi -hankkeesta ja Nivos Oy:n energia-asiantuntija Mikko Rantanen valottaa, kuinka Hyvinkään Palopurolle suunniteltu biokaasulaitoshanke etenee. Ohjelman toimittaa Jussi Hopiavuori. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 23.6.2017.

Helmet 4. jakso
00:00 / 11:14
5. jakso: HELMET-hankkeen kuulumiset

Mitä kuuluu Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -hankkeelle, kun ensimmäinen hankevuosi on kulunut? Jussi Hopiavuori haastattelee hankkeen projektipäällikköä, Matti Arffmania. Hankkeen järjestämiin yhteisiin tilaisuuksiin on osallistunut jo satoja hevosenlannan hyötykäytöstä kiinnostuneita ihmisiä ja käytännön esimerkkejä toimivista ratkaisuista on aloitettu rakentamaan. Syksyllä töitä jatketaan mm. työpajojen, neuvonnan ja alueellisten tilaisuuksien merkeissä. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 28.7.2017.

Helmet 5. jakso
00:00 / 09:23
6. jakso: Lantahaasteiden ratkaiseminen Jyväskylän ratsastuskoulussa

Tässä jaksossa haastatellaan Marjo Moilasta, joka toimii Jyväskylän ratsastuskoulun vetäjänä. Marjo on ollut mukana Helmet-hankkeen tilaisuuksissa Jyväskylän seudulla ja hän pohtii sopivaa ratkaisua oman tallinsa lantahaasteisiin. Helmet-hankeesta on ollut hyötyä eri vaihtoehtojen punnitsemiseen, koska sen myötä on ollut mahdollista tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja hankkeen henkilöstö on auttanut arvioimaan eri vaihtoehtojen kustannuksia. Ohjelman toimittaa Jussi Hopiavuori. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 25.8.2017.

Audio Player

Helmet 6. jakso
00:00 / 09:00
7. jakso:  Hevosenlannan polton haasteet lämpölaitoksessa

Veli-Matti Alanen Puuwatti Oy:ssä on pohtinut hevosenlannan polttomahdollisuutta Ylöjärven lämpölaitoksella hakkeen seassa. Kuuntele, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita hevosenlannan polttoon liittyy lämpölaitoksen näkökulmasta. Ohjelman toimittaa Jussi Hopiavuori. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 22.9.2017.

Helmet 7. jakso
00:00 / 09:13
8. jakso:  Tuotteita hevosenlannasta

Kiteen Mato ja Multa Oy tuottaa ruokokasveista valmistettua kuiviketta ja kasvualustoja. Yrittäjä Aimo Turunen kertoo, kuinka kuiviketoimitus talleille ja hevosenlannan jatkojalostus toimii ja millaisia tuotteita on saatavilla. Toisena haastateltavana kuullaan Biolan Oy:n kehitys- ja tuotekehitysjohtaja Hanna-Maija Fontellia. Biolan Oy jalostaa tehtaalleen vastaanotetusta hevosenlannasta monikäyttöisiä kasvualusta- ja lannoitevalmisteita. Ohjelman toimittaa Jussi Hopiavuori. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 27.10.2017.

Helmet 8. jakso
00:00 / 12:50
9. jakso:  Ratsastuskeskus Ainon lannanpoisto- ja rumpukompostointiratkaisut

Tässä Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -ohjelmasarjan jaksossa kuulet ratsastuskeskus Ainon nykyaikaisesta lannanpoisto- ja rumpukompostointiratkaisuista. Jututettavana on Järvenpäässä sijaitsevan ratsastuskeskuksen toimitusjohtaja Erkki Siltala. Samassa paikassa järjestetään seuraava HELMET Pirtti heti vuoden alussa, 23.1.2018. Ilmoittaudu mukaan Uudenmaan Pirttiin tapahtumasivuillamme! Ohjelman toimittaa Jussi Hopiavuori. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 24.11.2017.

Helmet 9. jakso
00:00 / 09:48
10. jakso: Biokaasulaitosten kannattavuus ja kiinnostus kasvussa

Hevosvoimia hevosenlannasta -hankkeessa selvitetään hevosenlannan ja lähialueen elitarvikeyritysten sivuvirtojen hyödyntämisen mahdollisuutta Jokimaalla Lahdessa. Hankkeesta kertoo projektipäällikkö Janne Ekholm. Kuulet myös Envitecpolis Oy:n johtavan asiantuntijan Toni Taavitsaisen näkemyksen siitä, mikä on agrobiomassapohjaisten biokaasulaitosinvestointien nykytila koko maassa. Biokaasua liikennekäyttöön on jo niin hyvin Toninkin työmatkojen varrelta saatavilla, että keväällä Toni ottaa käyttöönsä biokaasuauton. Ohjelman toimittaa Jussi Hopiavuori. Jakso on lähetetty Aito Kajauksessa 22.12.2017.

Tämä jakso päättää Helmet – Hevosenlanta menestystarinoiksi -ohjelmasarjan. Kiitokset haastateltaville sekä ohjelmasarjan kuuntelijoille!

Helmet 10. jakso
00:00 / 17:08
bottom of page